Zielona fasolka, znana też jako fasolka szparagowa, jest zdrowym, niskokalorycznym pokarmem. Jest dobrym źródłem białka, folianów i błonnika.
Można ją podawać na surowo lub gotować na wiele sposobów. Przepisy na fasolkę szparagową są zarówno tradycyjne, jak i nowoczesne – od sałatek po dania z makaronu, zupy, dania z grilla i dania typu stir-fry.
Blanszowanie
Zielona fasolka jest łatwym do przygotowania warzywem, które można dodać do sałatki lub dania typu stir-fry. Blanszowanie jest jednym z najłatwiejszych sposobów na zachowanie jej chrupkości i delikatności.
Mrożenie to kolejny dobry sposób na jej konserwację. Blanszowanie zielonej fasolki przed zamrożeniem zapobiega jej odbarwieniu lub zmiękczeniu, a także pomaga jej zachować składniki odżywcze.
Aby zblanszować zieloną fasolkę, zacznij od doprowadzenia wody do wrzenia. Dodaj do wody sól (około łyżki stołowej na kwartę wody), co pomoże ożywić smak fasolki.
Steamowanie
Steamowana zielona fasolka jest świetnym dodatkiem do wielu posiłków. Jest szybka w przygotowaniu, łatwa w transporcie i dobrze się mrozi.
Ugotowanie na parze jest skuteczną metodą gotowania zielonej fasolki, ponieważ zapobiega rozgotowaniu i zachowuje jasnozielony kolor. Nie pozostawia również żadnych składników odżywczych w wodzie, jak to się dzieje w przypadku gotowania.
Aby ugotować fasolkę na parze, umieść garnek z wodą wyposażony w koszyk do gotowania na parze na dużym ogniu. Dodaj fasolkę i przykryj pokrywką. Doprowadź do wrzenia i gotuj na parze przez 4-5 minut. W połowie gotowania obracaj naczynie, aby zapewnić równomierne gotowanie.
Smażenie z mieszaniem
Smażenie z mieszaniem to popularna chińska technika kulinarna, która polega na szybkim smażeniu potraw na dużym ogniu w niewielkiej ilości oleju. Podczas procesu gotowania jedzenie jest stale podrzucane, aby zapobiec jego przywieraniu i przypalaniu.
Składniki używane do smażenia mieszanego zazwyczaj składają się z połączenia białka (zwykle mięsa) i warzyw. Białka są zwykle krojone na kawałki, aby szybko się ugotowały.
Warzywa mogą zawierać dowolną liczbę świeżych lub mrożonych produktów. Dobre warzywa do smażenia to papryka, brokuły, marchew, żółta lub biała cebula, groszek i szparagi.
Zielona fasolka jest klasycznym dodatkiem do dań smażonych. Szybko się gotuje, jest delikatna i ma głęboki smak imbiru i cebuli. Dobrze komponuje się również z sosem ze słodzonego sosu sojowego i oleju sezamowego.
Grillowanie
Zielona fasolka jest świetnym warzywem do grillowania, ponieważ szybko się gotuje i ma dużo smaku. Jest uniwersalnym dodatkiem do mięs i ryb z grilla.
Jest również pyszna z różnymi pikantnymi sosami i dodatkami. Możesz dodać czosnek, parmezan, sok z cytryny lub mieszankę tych smaków, aby uczynić swoją zieloną fasolkę jeszcze lepszą.
Na początek dokładnie opłucz fasolkę i przytnij wszystkie końcówki łodyg. Następnie blanszuj ją w garnku z wrzącą wodą, aż będzie jasnozielona i miękka.
Pieczenie
Pieczenie zielonej fasolki jest prostym i aromatycznym daniem dodatkowym, a także świetnym sposobem na urozmaicenie warzyw. Smak pieczonej zielonej fasolki pochodzi z połączenia oliwy z oliwek, czosnku, soku i skórki z cytryny oraz posypki z parmezanu.
Dodanie odrobiny bułki tartej panko doda jej dodatkowej chrupkości. Możesz też dodać trochę pokrojonych w plasterki grzybów lub suszonych pomidorów przed zapiekaniem.
Przycinanie zielonej fasolki jest łatwe – wystarczy ułożyć ją na desce do krojenia i ostrym nożem odciąć końce. W ten sposób odsłonisz więcej powierzchni, dzięki czemu szybciej się ugotuje.