Odpowiedź na to pytanie brzmi: „to zależy”. Czas gotowania fasoli jest bardzo zróżnicowany i zależy od jej odmiany, wielkości i wieku.
Najlepszym sposobem na skrócenie czasu gotowania i uzyskanie delikatnej, kremowej fasoli jest jej namoczenie przed gotowaniem. Istnieją jednak również opcje szybkiego namaczania oraz metody pozwalające całkowicie pominąć etap namaczania.
Jak namaczać
Moczenie suchej fasoli przed gotowaniem skraca czas potrzebny do jej ugotowania i zapobiega tworzeniu się niektórych cząsteczek powodujących powstawanie gazów. Namaczanie można przeprowadzić na trzy sposoby:
1. Moczenie przez noc.
Ta metoda wymaga umieszczenia fasoli w misce z chłodną wodą i pozostawienia jej na blacie kuchennym na 10-14 godzin.
2. Moczenie na gorąco.
Ta metoda wykorzystuje gorącą wodę, która nawilża skórkę fasoli szybciej niż chłodna woda.
3. Odsącz i przepłucz.
Moczenie pomaga skrobi w fasoli uwodnić się i zżelatynizować, dzięki czemu staje się ona łatwiejsza do strawienia.
Ziarna powinny być moczone przez osiem do dziesięciu godzin, ponieważ po dłuższym czasie moczenia tracą smak i konsystencję. Dłuższe moczenie sprawi, że fasola stanie się zbyt miękka, a tego nie chcesz, kiedy przyjdzie czas na jej ugotowanie. Dzięki moczeniu fasola zachowa swój kształt podczas gotowania, a jej skórka pozostanie nienaruszona.
Jak gotować
Czas gotowania fasoli jest bardzo różny, w zależności od jej rodzaju i wieku. Mniejsza i świeższa fasola gotuje się szybciej niż starsza i większa.
Możesz namoczyć fasolę na noc, żeby przyspieszyć ten proces. Jeśli jednak jesteś w potrzebie, możesz ją również szybko namoczyć, aby była gotowa do spożycia w ciągu godziny.
Suszoną fasolę namocz w dużym garnku z wodą i szczyptą soli przez maksymalnie cztery godziny. Sprawdza się to w przypadku czarnej fasoli, soczewicy i innych mniejszych odmian o cieńszej skórce.
Po namoczeniu przepłucz fasolę pod chłodną wodą, aby usunąć wszelkie uszkodzenia lub małe kamienie. Dodaj ją do dużego garnka i przykryj dwoma calami wody. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut, odrzucając pianę, która wypłynie na powierzchnię.
Gotowanie pod ciśnieniem
Gotowanie pod ciśnieniem przyspiesza czas gotowania suchej fasoli. Są idealne na szybki obiad, ale można w nich również przyrządzać pyszne zupy i gulasze.
Zwykle namoczenie i ugotowanie suchej fasoli zajmuje wiele godzin. Użycie szybkowaru może skrócić ten czas do godziny lub mniej.
Podczas gotowania najlepiej jest używać opcji ręcznej w swoim Instant Pot (lub jakimkolwiek innym szybkowarze), aby móc regulować czas gotowania w zależności od potrzeb. Niektóre przepisy wymagają dłuższego czasu gotowania niż inne, więc sprawdź instrukcje dołączone do szybkowaru, aby określić, jak długo powinno trwać gotowanie fasoli.
Typowo, po zakończeniu cyklu gotowania, należy odczekać co najmniej 20 minut, aby ciśnienie spadło w sposób naturalny. Daje to fasoli szansę na zachowanie kształtu i zapobiega powstawaniu piany, która może pojawić się po szybkim uwolnieniu ciśnienia.
Przechowywanie
Bean jest świetnym wyborem do długotrwałego przechowywania, ponieważ w odpowiednich warunkach może przetrwać lata. Suszoną fasolę możesz przechowywać w różnych pojemnikach, w tym w wiadrach przystosowanych do kontaktu z żywnością, ze szczelnymi pokrywkami i gumowymi uszczelkami lub w opakowaniach o obniżonej zawartości tlenu, takich jak woreczki Mylar.
Aby maksymalnie wydłużyć okres przechowywania, fasolę należy przechowywać w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu. Unikaj tworzyw sztucznych i uszczelek, które mogą zostać zniszczone przez światło (i promieniowanie ultrafioletowe).
Jeden rok od ugotowania to rozsądna długość życia dla większości fasoli, ale możesz ją wydłużyć, jeśli ją zamrozisz. Ugotowaną fasolę można przechowywać w zamrażarce do 6 miesięcy.
Aby przygotować fasolę do zamrożenia, odcedź ją i opłucz, a następnie umieść w szczelnym pojemniku, który pomieści od 1 do 2 filiżanek fasoli. Dodaj zimnej wody do wysokości fasoli i umieść w zamrażarce. Dla ułatwienia opisz datę, rodzaj i temperaturę zamrażania.