Pokrzywy to nie tylko dokuczliwe kłujące chwasty, ale mają też niesamowite właściwości oczyszczające krew. Zbieranie ich wiosną to najlepszy sposób na wykorzystanie ich mocy.
Suszone na herbatę lub wyciskane na surowo pokrzywy są pełne witamin i minerałów. Lubię zaparzać filiżankę herbaty z pokrzywy każdego ranka w zimie, żeby utrzymać się w zdrowiu.
Zbieranie
Pokrzywy to superżywność dla amatorów i moc lecznicza dla zielarzy. Mogą zmniejszać stany zapalne, leczyć katar sienny, obniżać ciśnienie krwi i pomagać kontrolować poziom cukru we krwi.
Liście pokrzywy są bardzo bogate w żelazo i można je lekko gotować na parze, jak szpinak, żeby pozbawić je szczypania (proces ten nazywa się blanszowaniem). Młode, delikatne liście można jeść jako dodatek do dań z odrobiną masła lub dodawać do zup i gulaszów.
Można je również suszyć, zamrażać lub suszyć po wysuszeniu, aby wykorzystać w wielu przepisach. Łatwo je przechowywać.
W zimie pokrzywy można gotować na parze, aby wydobyć ich smak i zdezaktywować żądło, a także zaparzać je w wodzie, aby zrobić herbatę lub napar. Jest to środek moczopędny i wysuszy Twój pęcherz moczowy, jeśli masz suchą konstytucję, więc na początek pij go w małych ilościach.
Przygotowanie
Sok z pokrzywy to pyszny sposób na korzystanie ze składników odżywczych zawartych w pokrzywie przez całą zimę. Dodając zaledwie kilka składników do blendera, otrzymasz napój bogaty w witaminy i minerały.
Pokrzywy są niezwykle wszechstronną rośliną. Może być używana do gotowania, jako barwnik i do celów leczniczych.
Aby przygotować sok z pokrzywy, musisz zebrać liście, zanim puszczą nasiona. To dobry czas na ich zbieranie, ponieważ kłujące włoski są mniej podatne na podrażnienia skóry.
Dokładnie umyj i wysusz liście. Podczas zbierania pokrzywy noś rękawiczki i odzież ochronną.
Gdy będziesz chciał zrobić herbatę z pokrzywy, użyj jednej łyżki suszonych liści pokrzywy na filiżankę gorącej wody. Herbatę możesz parzyć od 15 minut do kilku godzin, a jest ona doskonałym źródłem minerałów. Można ją pić na ciepło lub na zimno.
Parowanie
Liście pokrzywy można łatwo zamienić w pyszną herbatę ziołową, używając jednej łyżeczki suszonych lub świeżych pokrzyw na każdą filiżankę przegotowanej wody. Zaparzaj przez 15 minut do kilku godzin i pij 1-3 filiżanki dziennie.
Suszenie pokrzyw jest doskonałym sposobem na przygotowanie ich do picia i stosowania w medycynie, ponieważ usuwa ich drażniące ukłucia. Jeśli jednak jesteś wrażliwy na pokrzywy, podczas pracy z suszonymi liśćmi i łodygami zakładaj grube rękawice.
Liście pokrzywy są bogate w wiele witamin, minerałów i fitoskładników, w tym wapń, magnez, potas, chrom, witaminę A i C oraz żelazo. Jej właściwości przeciwzapalne sprawiają, że jest świetnym dodatkiem do diety, który pomaga złagodzić ból stawów oraz wspomaga równowagę i regulację poziomu cukru we krwi.
Picie
Pokrzywka to wspaniałe zioło na zimę, które szczególnie dobrze komponuje się z innymi młodymi roślinami zielonymi, takimi jak jarmuż, mniszek lekarski czy pączkujące pędy jeżyn. Pij sok z tych świeżych roślin natychmiast, a będziesz czerpać korzyści z ich silnego odżywiania!
Możesz pić sok z pokrzywy jako pojedynczy napój, ale najlepiej mieszać go z innymi składnikami, żeby nadać mu głębszy smak. W smaku przypomina nieco szpinak, więc możesz dodać do niego trochę gotowanych lub lekko pieczonych warzyw, które będą kontrastować z ostrym, zielonym smakiem.
Pokrzywa jest dobrym środkiem moczopędnym, więc jej picie może pomóc wypłukać toksyny z nerek i zrównoważyć pH krwi. Jest także naturalnym hemostatykiem, co oznacza, że może zatrzymać krwawienie.